امکان سنجی و تهیه طرح های توجیهی


مطالعات امکان سنجی :
مطالعات امکان سنجی فرآیند کنترل شده برای مشخص نمودن همزمان مشکلات و مزایای اجرای یک پروژه یا ورود به یک موقعیت سرمایه گذاری است و همراه با توصیف کامل شرایط و برآورد عواید و هزینه های ( آنالیز هزینه – فایده ) انجام آن صورت می گیرد. هدف از مطالعات امکان سنجی تعیین میزان امکان پذیری و اجرایی بودن یک پروژه و ثمربخشی آن می باشد. این مطالعات در حکم گام نخست در فرآیند تصمیم گیری سرمایه گذاران یا مدیران به حساب می آید. لذا مطالعات امکان سنجی نوعی مطالعه بر مبنای تجزیه تحلیل و آزمون می باشد که فراهم کننده اطلاعات لازم به منظور تصمیم گیری برای حرکت به سمت مراحل طراحی مهندسی و اجرای هر پروژه یا انجام سرمایه گذاری است . از این رو مطالعات امکان سنجی را می توان نقطه عطف فرآیند تصمیم گیری در اجرای پروژه یا انجام سرمایه گذاری دانست .
در امکان سنجی تولید محصول مد نظر بعد از مطالعات اولیه و خلاصه طرح که شامل اهداف و معرفی محصول ، بازار هدف ، بررسی ظرفیت اسمی تولید محصول و ... است ، مطالعات در سه مرحله ذیل انجام می شود :
1- مطالعه بازار :
بازار محصول از جنبه های مختلف از جمله عرضه و تقاضا ، ظرفیت تولید داخل ، واردات ، صادرات ، برآورد تقاضای داخلی و ... مورد بررسی قرار می گیرد.
2- مطالعه فنی :
در این قسمت فناوری ، ظرفیت ، محل اجرا ، ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز ، ساختار اجرایی طرح و ... مورد مطالعه قرار می گیرد.
3- مطالعه اقتصادی طرح :
در این قسمت به محاسبه  و تحلیل شاخص های اقتصادی طرح نظیر هزینه های  ثابت ، در گردش ، سالیانه و ... و شاخص های مالی از جمله نرخ بازده داخلی ، دوره بازگشت سرمایه ، سودآوری طرح و... پرداخته می شود.

دلایلی برای انجام مطالعه امکان سنجی :
•    تمرکز بر پروژه و شکل دهی اجمالی به گزینه ها
•    محدود کردن گزینه های کسب و کار
•    بررسی شناخت فرصت های جدید سرمایه گذاری در طول فرآیند
•    شناسایی دلایلی برای اجرا ننمودن طرح
•    جمع آوری اطلاعات کافی و موثق برای اتخاذ تصمیم
•    ارائه مدرکی که مطالعات فعالیت تجاری در آن مسیر انجام گردیده است
•    کمک به جذب سرمایه گذاری در سهام


طرح توجیهی ( FEASIBILITY STUDY REPORT  ) :
عبارت اند از گزارشی که توجیه پذیری یک طرح را از جنبه های مختلف بازار ، فنی و مالی مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد . مقصود از طرح ، هرپروژه صنعتی یا خدماتی می باشد که پس از اجرای منجر به ارائه یک محصول یا خدمت به مصرف کنندگان میانی و یا نهایی می گردد. یک طرح ممکن است شامل احداث یک کارخانه تولیدی و یا افزایش یک خط تولید به خطوط تولید یک کارخانه موجود یا تاسیس یک شرکت خدماتی رفاهی باشد . بر این اساس می توان جهت تحلیل و بررسی هر تصمیم سرمایه گذاری یک گزارش توجیهی آماده نمود.


اهداف طرح توجیهی :
طرح توجیهی می تواند برای بدست آوردن اهداف گوناگونی نگارش و تدوین گردد از جمله :
1- طرح توجیهی به صورت شخصی و جهت تصمیم گیری درون سازمانی
2- طرح توجیهی برای گرفتن تسهیلات و یا جذب سرمایه گذار
3- طرح توجیهی جهت اخذ مجوز و پروانه طرح
4- طرح توجیهی جهت اخذ زمین از بخش های دولتی
5- طرح توجیهی جهت گسترش کسب و کار
 

نگارش طرح توجیهی :
اکثر مراکز و موسسات جهت پذیرش طرح های توجیهی ، فرمت از پیش تعیین شده ای را در وب سایت های خود قرار داده اند که افراد می تواندد بر اساس آن به نگارش طرح توجیهی خود بپردازند که قالب کلی تمام طرح های توجیهی یکسان است ولی در جزییات و بندها مقداری با هم متفاوت هستند که با توجه به اینکه طرح توجیهی مربوط به چه شاخه ای و برای کسب چه امتیازی تدوین می گردد می تواند سر تیترها و بندهای طرح را متفاوت کند. چنانچه برای ایجاد کردن یک طرح کسب و کار جدید و نو طرحی نوشته شود باید تفصیل و توضیخات فنی بیشتری در مورد آن داده و جزییات مربوط به کار بیشتر تشریح گردد ولی چنانجه برای توسعه و بزرگتر کردن یک کار و پیشه قدیمی قصد نگارش یک طرح را دارید باید علاوه بر تشریح عملکرد گذشته خود به صورت خلاصه و ارائه جوازها و پروانه های موجود نسبت به چگونگی و علت بزرگتر کردن آن کسب و کار توضیحات و اطلاعات  کامل ارائه گردد.


تهیه طرح توجیهی :
1- سابقه متقاضی
2- مطالعه بازار ( MARKET STUDY  )
3- توجیه پذیری فنی ( TECHNICAL FEASIBILITY  )
4- ارزیابی مالی ( FINANCIAL ANALYSIS  )

طرح های توجیهی طرح فنی اقتصادی ( امکان سنجی ) معمولا به بانک ها و سرمایه گذاران جهت تامین مالی طرح های سرمایه گذاری ارائه می شود تا بر اساس برنامه زمان بندی و منابع مورد نیاز و همچنین با بررسی درآمدها و شرایط بازگشت سرمایه ، سرمایه گذار یا بانک را متقاعد سازد که در پروژه سودآوری مشارکت کند . بررسی توجیه پذیری هرطرح سرمایه گذاری در سه بخش مطالعات بازار ، مطالعات فنی و مطالعات مالی صورت می پذیرد.  
 

مشتریان شرکت مهندسی بهین صنعت جهان نما

ارتباط با شرکت مهندسی بهین صنعت جهان نما

آدرس پستی : اصفهان / خیابان میر / خیابان مصلی / نبش خیابان کاخ سعادت آباد شرقی / مجتمع تجاری اداری پارسیان / طبقه 4 / واحد 44

روزها و ساعات کاری : شنبه تا چهارشنبه از 8:30 الی 17 / پنجشنبه ها 8:30 الی 12:30

تلفن: 031-36613488 نمابر : 031-36612958

پست الکترونیک : info@behin-co.com